3HO Polska
Stowarzyszenie promujące naukę
Kundalini Jogi, według systemu
Yogi Bhajana.
facebook 3HO Polska
 
 

Przepisy

INDYJSKA HERBATA CHAI

 

Składniki:
1. niekruszony kardamon,
2. niekruszony anyżek,
3. niekruszone goździki,
4. laseczki cynamonu,
5. świeży imbir,
6. świeża trawa cytrynowa (z Tajlandii),
7. ciemny trzcinowy cukier,
8. indyjska herbata np. Madras, Cejlon, Assam (nigdy nie używać chińskiej herbaty),
9. świeże mleko 3.2% (nie z kartonu)


Przygotowanie herbaty:
Gotować przez ok 2 minuty pierwsze sześć składników. Na jedną filiżankę tj ok 100 ml płynu można użyć ok. 1-2 otwartych nasion kardamonu, ¼ gwiazdki anyżu, 2-3 goździki, 2-3 cm laseczki cynamonu, dwa 2 mm. krążki imbiru, ¼ łyżeczki od herbaty suszonej trawy cytrynowej (lub ok. 1.5 cm świeżej), 1.5 łyżeczki ciemnego, brązowego cukru trzcinowego.
Podano tylko orientacyjne ilości składników, ponieważ ‘moc' jest bardzo uzależniona od ich świeżości, im starsze tym słabsze.

Po 2 minutach gotowania wsypujemy jedną płaską łyżeczkę herbaty, czekamy ok 3 minut i tak przygotowany wywar odcedzamy. Gotujemy mleko. Proporcje zmieszania tak przyprawionego wywaru przyprawionej herbaty z mlekiem są różne, od 50/50 do 80% mleka z 20% wywaru (masala) herbaty.
Tak przygotowaną herbatkę podawać tylko na gorąco.


Uwaga: czasami nie wszystki przyprawy są dostępne, szczególnie anyżek i trawa cytrynowa mogą być trudne do dostania w mniejszych miejscowościach.
W takim przypadku ciągle można zrobić chai na pozostałych składnikach.

 

PRZEDWIOSENNA MONO DIETA NA OŻYWIENIE CAŁEGO ORGANIZMU, DO STOSOWANIA PRZEZ 7 DNI


¾ filiżanki migdałów ( bez skórki)
¾ filiżanki rodzynek
1/8 łyżeczki szafranu
2 filiżanki ugotowanego ryżu
2 łyżeczki glee lub oliwy
Jogurt

Wszystkie składniki zmieszać na patelni i podsmażyć na ghee lub oliwie. Podawać z jogurtem.


Zalecane jest spożywanie tej potrawy przez 7 dni w okresie przedwiośnia tzn. pomiędzy 15 marca a 15 kwietnia. Podczas stosowania tej mono diety należy pić wodę z cytryną.


WEGAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY Z DODATKIEM JARMUŻU


4 filiżanki bulionu wegetariańskiego
¼ filiżanki soczewicy du Puy (tzw francuskiej)
¼ filiżanki dzikiego ryżu
¼ filiżanki zwykłej soczewicy (czerwona lub żółta)
¼ filiżanki grubo ziarnistej kaszy jęczmiennej lub owsianej
2 filiżanki posiekanego jarmużu

Zagotuj bulion i wrzuć składniki, zamieszaj.
Pod pokrywką na małym ogniu gotuj 45 min do 1 godziny
Dodaj posiekany jarmuż i gotuj jeszcze przez 10 min.

 

MOJE ULUBIONE KITCHERI ("Zestaw narzędzi do nauczania poczatkujących" Shakti Parwha Kaur Khalsa)
DUŻA DAWKA BARDZO ŁATWO PRZYSWAJALNEGO BIAŁKA

 

16 szklanek wody
½ szklanki umytej fasoli mung
1 szklanka ryżu basmati (przepłukanego 2-3 razy)
1 poszatkowana cebula
5 do 7 poszatkowanych ząbków czosnku
½ łyżeczki posiekanego korzenia imbiru (obranego)
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¾ łyżeczki rozgniecionego suszonego, czerwonego chili
opcjonalnie: ½ łyżeczki kuminu lub garam masala (indyjska przyprawa)

1 lub 2 szklanki jakichkolwiek posiekanych warzyw, najlepiej zielonych takich jak szparagi, seler naciowy, brokuły, cukinia, boćwina lub jarmuż. Możesz również dodać marchewkę, groszek, kalafior i/lub grzyby, lub jeśli wolisz utrzymuj prosty skład.
Najpierw zagotuj fasolę mung, gotuj około 10 minut, a następnie dodaj pozostałe składniki. Gotuj na małym gazie i pod przykryciem przez 30 do 40 minut, aż składniki staną się bardzo miękkie, a danie będzie przypominać zupę. Wspaniałym dodatkiem jest parę listków świeżej mięty ugotowanych razem z warzywami.
Opcjonalnie możesz podczas gotowania dodać trochę ghee (sklarowanego masła) lub płynnych aminokwasów (Braggs, Tamari). Możesz też podać je oddzielnie. Aby dopełnić posiłek, serwuj z jogurtem i tostowanym chlebem pita!


CURRY JOGURTOWE


Jeśli pragniesz ukoić nerwy i wzmocnić układ nerwowy, a jednocześnie sprawić przyjemność podniebieniu, wypróbuj to wyśmienite curry.

1 szklanka ryżu Basmati
3 szklanki pokrojonych mieszanych warzyw
¼ szklanki drobno posiekanego imbiru
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 małe, drobno pokrojone cebule
½ szklanki ghee
1½ łyżeczki rozdrobnionych przypraw do herbatki jogina
1 łyżka kurkumy
¼ łyżeczki nasion oregano
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka garam masali
1 szklanka jogurtu domowej roboty
¼ szklanki mąki z ciecierzycy

Opłucz ryż i zagotuj w 3 szklankach wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pokrojone warzywa gotuj na parze, aż staną się miękkie, ale jędrne. Zmiksuj jogurt i mąkę z 1 szklanką wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawy usmaż na ghee na złocistobrązowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż powoli, dopóki cebula prawie nie zacznie się rozpadać. Wlej mieszankę jogurtową i gotuj na wolnym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Podawaj z ryżem i gotowanymi na parze warzywami. Przepis dla 4 osób.


YOGI TEA (JOGICZNA HERBATA)


Zawiera cynamon (na kości), czarny pieprz (oczyszcza krew), goździki (na układ nerwowy), kardamon (na jelito grube), mleko (na przyswajanie) oraz czarną herbatę (łączy wszystkie składniki).
Ilości składników można dostosować do smaku. Uważaj, aby nie przesadzić z goździkami i cynamonem.


Przyprawy wrzuć do 1 ½ litra gotującej się wody: 
20 goździków
20 całych nasion kardamonu
20 nasion czarnego pieprzu
5 lasek cynamonu
Gotuj przez 15 do 20 minut, a następnie dodaj ¼ łyżeczki jakiejkolwiek czarnej herbaty. Po kolejnych 2 minutach dodaj: ½ szklanki mleka na każdą szklankę płynu (opcjonalnie możesz odcedzić przed dodaniem mleka i przechowywać w lodówce, a mleko dodać tuż przed podaniem; zagotuj, żeby podgrzać). Kiedy herbatka ponownie się zagotuje, NATYCHMIAST ZDEJMIJ Z OGNIA (pilnuj uważnie, aby nie przegotować). Odcedź i podawaj z miodem lub syropem klonowym do smaku.


GOLDEN MILK (ZŁOTE MLEKO) - WSPANIAŁE NA STAWY


Golden Milk (Złote Mleko) jest wspaniałym jogicznym przepisem na bazie kurkumy.

1/8 łyżeczki kłącza kurkumy
ok. ¼ (65 ml) szklanki wody
Gotuj na wolnym ogniu 5 do 7 minut. Następnie dodaj:
1 szklankę mleka
2 łyżki (tłoczonego na zimno) oleju migdałowego
Ponownie doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Posłódź do smaku (miodem albo syropem klonowym). Możesz również zmiksować na najniższych obrotach. Pij ciepłe.

 

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA MARCHWIOWO-DYNIOWA 

• 1/2 małej dyni
• 4 duże marchewki
• 2 słodkie ziemniaki (opcjonalnie)
• 2 zwykłe ziemniaki
• 1/2 opakowania czerwonej soczewicy (ok 100g)
• 1cebula
• 1/2 sporego kawałka imbiru
• 1 garść świeżej natki pietruszki
• woda
• pieprz cayen
• jogurt naturalny

Obrać i pokroić w kosteczkę dynię, marchewki, słodkie i zwykłe ziemniaki, pokroić drobno cebulę i zetrzeć świeży imbir.
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.
Włożyć wszystkie ziemniaki do garnka i zalać wodą, tak by przykryła warzywa.
Gotować warzywa do miękkości. Marchew udusić na maśle, dodać do niej cebulę i dalej dusić, następnie przerzucić wszystko do garnka z gotującymi się ziemniakami. Dodać soczewicę, imbir, pieprz cayen, pietruszęi ewentualnię odrobinę soli. Gotować wszystko na wolnym ogniu, aż soczewica zacznie się lekko rozpadać. Na koniec można lekko zblenderować zupę, powinna mieć smak słodko-ostry.

 

WSZECHMOCNE AWOKADO - ZDROWY PRODUKT DLA WĄTROBY


Awokado to świetny wybór dla ludzi, którzy mają kłopoty z wątrobą. Delikatny, żółto-zielony, miękki, kremowy miąższ awokado ma ogromne walory zdrowotne, zawiera zdrowe tłuszcze, ma właściwości przeciwzapalne i przeciw-utleniające.

 

Sposób podawania w daniach awokado sugeruje, że jest to warzywo. A jednak z uwagi na to, że rośnie na drzewie i jego pestka ma właściwości reprodukcyjne, awokado to jednak owoc.
Zawiera ok. 20 różnych witamin i minerałów i umożliwia szybkie wchłanianie przez organizm składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. 


Awokado wspomaga działanie:


- układu krwionośnego - ponieważ ma dużą zawartość tłuszczy mono-nienasyconych i potasu, pomaga utrzymać poziom cholesterolu w normie


- doskonałe na oczy - dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, jak też karotenoidów chroni oczy przed problemami związanymi z wiekiem


- wsparcie dla systemu immunologicznego - dzięki zawartości witaminy B6 ( pomaga w wytwarzaniu antyciał) i witaminy C (wspomaga rozwój i naprawę tkanek) utrzymują system immunologiczny w doskonałej formie


- utrzymanie wątroby w zdrowiu - dzięki zawartości składników odżywczych pomaga w oczyszczaniu wątroby i zwalcza zapalenie. Awokado to super pożywienie dla wątroby.


Cenny produkt dla tych z przetłuszczoną wątrobą, poprawia poziom cholesterolu tzn obniża poziom „złego" cholesterolu LDL, a podwyższa poziom „dobrego" cholesterolu HDL

Awokado wspomaga produkcję glutationu w organizmie. Glutation jest niezbędny dla wątroby, ponieważ pomaga jej w pozbyciu się szkodliwych substancji i chroni jej komórki. Często u osób, które wielokrotnie zapadają na choroby wątroby stwierdza się niski poziom glutationu. Rola awokado w produkcji tego przeciwutleniacza jest pierwszorzędna.

Awokado jest też bogatym źródłem witaminy C i E, przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Unieszkodliwianie groźnych dla wątroby wolnych rodników ma zasadnicze znaczenie dla ochrony jej komórek.

Awokado zawiera też witaminę K i już wspomnianą witaminę E, obie mają zasadnicze znaczenie w tzw diecie przeciwzapalnej. Zapalenie wątroby poprzedza uszkodzenie komórek wątroby i dlatego dieta przeciwzapalna ma zasadnicze znaczenie w zapobieganiu.


SŁONECZNA POLENTA Z TĘCZOWYMI WARZYWAMI

• 1 burak
• 2 marchewki
• 1 słodki ziemniak
• 1 żółta papryka
• 1 koper włoski
• 1 mała główka brokułów
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 świeży imbir wielkości kciuka
• 1 garść świeżych, młodych liści szpinaku ( można zastąpić roszponką)
• 1garść świeżych liści bazylii
• 1 garść liści rukoli
• sok z cytryny
• woda
• podprażone płatki migdałowe
• papryka
• suszony seler
• 4 garście polenty (kaszka kukurydziana)
• sos sojowy tamari (nie zawiera glutaminianu sodu w porównaniu do tradycyjnego sosu sojowego)
• ocet balsamiczny
• oliwa z oliwek
Obrać i pokroić w kosteczkę buraka, marchewki, słodkiego ziemniaka, pokroić i wydłubać gniazda nasienne papryce, pokroić koper włoski, połamać główki brokułu na mniejsze , pokroić cebulę i czosnek i zetrzeć świeży imbir.

Włożyć wszystkie przygotowane warzywa do garnka z parą. Wody powinno być 250 ml.
Gotować warzywa na parze do miękkości następnie przerzucić je do szklanego pojemnika.

Zblanszować na patelni płatki migdałów aż się przyrumienią.

Do wody, która służyła do gotowania warzyw dodajemy taką ilość papryki w proszku jaka zabarwi wodę na pomarańczowo. Dodajemy również szczyptę suszonego selera. Stawiamy garnek na najmniejszym ogniu i dodajemy powoli kaszkę kukurydzianą. Drewnianą łyżką mieszamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara 11 minut, aż polenta będzie kremowa.

Do ugotowanych na parze warzyw dodajemy liście bazylii, szpinaku i rukoli. Delikatnie mieszamy.

Wyciskamy sok z cytryny na warzywa i polewamy je oliwą z oliwek. Kropimy warzywa sosem tamari oraz octem balsamicznym. Mieszamy.

Rozmarz ugotowaną polentę na talerzu i dodaj na górę warzywa. Posyp migdałami.


ZUPA Z DYNI RÓWNOWAŻĄCA VATA-PITA


Jest to świetny sposób na szybkie obniżenie VATA. Cudowna zupa dla osób o konstytucji VATA lub dla tych z Was o zaburzonej doshy VATA.


Przepis dla dwóch osób:

500 ml wywaru z warzyw
500 ml pokrojonej dynii
½ łyżki ghee i ½ łyżki oliwy
½ posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku ( przeciśnięty)
szczypta kuminu (zmielonego)
szczypta gałki muszkatołowej
½ łyżeczki od herbaty syropu klonowego
liście kolendry lub pietruszki do posypania

Jeżeli masz mieszaną konstytucję VATA-PITA, to dodaj sporą szczyptę zmielonej kolendry i postaraj się posypać zupę listkami posiekanej kolendry zamiast pietruszką.


Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy do momentu kiedy będzie szklista (około 3 minuty), dodajemy przeciśnięty czosnek, imbir i dalej podsmażamy aż cebula zacznie się karmelizować. Dodajemy wywar warzywny i dynię. Gotujemy do miękkości ( 10-15 minut). Blendujemy. Przyprawiamy gałką muszkatołową i posypujemy kolendrą lub pietruszką.

 

SMACZNEGO!

Przepisy z książki "Jedz dla Zdrowia i Uzdrowienia"


 
 
 
 
Stowarzyszenie  /   Joga  /   Styl życia  /   Wydarzenia  /   Publikacje  /   Nauczyciele  /   Linki  /  

2009© 3HO Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

wykonanie inti.pl
>